2023 Yılında Türkiye’de Bitkisel Üretim Artacak

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı bitkisel üretiminde tahıl, sebze ve meyve ürünlerinin genelinde bir önceki yıla göre artış beklendiğini duyurdu.

TÜİK, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan 2023 yılına ilişkin bitkisel üretim 2’nci tahmin verilerini açıkladı. Buna göre; bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi. Üretim miktarlarının, 2023 yılının 2’nci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 7,7, sebzelerde yüzde 0,3, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,2 oranında artacağı öngörüldü.

TAHIL ÜRETİMİ ARTACAK

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2023 yılında 41,5 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 10,4 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 5,9 oranında artarak 9 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 6,2 oranında artarak 290 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 12,3 oranında artarak 410 bin ton olacağı öngörüldü. Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 575 bin ton, 242 bin ton ve 424 bin ton olacağı tahmin edildi. Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre yüzde 7,7 oranında artarak 5,6 milyon ton üretileceği tahmin edildi. Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 11,3 oranında azalarak 137,5 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 13,8 azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton olacağı öngörüldü. Şeker pancarı üretiminin yüzde 16,9 oranında artarak 22,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

SEBZE VE MEYVE İÇİN ÜRETİM ÖNGÖRÜSÜ

Sebze ürünleri üretim miktarının yaklaşık 31,7 milyon ton olacağı tahmin edildi. Domateste yüzde 2,3, kuru soğanda yüzde 10,6, salçalık kapya biberde yüzde 8,3 oranında üretim artışı, karpuzda yüzde 7,6, kavunda yüzde 11,9, hıyarda yüzde 6 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının da yaklaşık 27,4 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre elmada yüzde 2,8, zeytinde yüzde 54,6 üretim azalışı beklenirken; şeftali ve nektarin toplamında yüzde 7,7, kirazda yüzde 15,4, vişnede yüzde 18,8 oranında üretim artışı olacağı öngörüldü. Turunçgillerden mandalinada yüzde 58,1, portakalda yüzde 71,7, limonda yüzde 75 oranında üretim artışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 15, Antep fıstığında yüzde 26,4 oranında üretim azalışı, cevizde ise yüzde 18,8 oranında üretim artışı olacağı tahmin edildi. Muz üretiminde yüzde 6,4 oranında azalış olacağı öngörüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir